2 in 1: notebook/tablet – BMAX Y13 teszt

Külsőre is igen megnyerő, jó minőségű. Microsoft Surface eszközök a 2 az 1-ben notebook / tablet képviselője. 8GB memória, 256GB-os SSD meghajtó és Windows 10.

Beüzemelés

Windows-tal előtelepítve érkezik, amely helyett persze telepíthető új is, vagy más rendszer.

A telepítés első lépéseként nincs magyar nyelv, de kérhető a telepítése és beállítható a magyar billentyűzet kiosztás és magyar időzóna is.

Magyar nyelv telepítése

A magyar (vagy más az angolon kívül) nyelv alapból nincs telepítve, de ezen könnyen lehet segíteni:

start menü
gépeld be: language
“Add a preferred language”
gépeld be vagy keresd meg: hungarian, majd válaszd ki
Next
“Set as my display language” legyen bejelölve
Install
várd meg míg telepíti
indítsd újra
ha nem állt át magyarra, akkor a start menübe gépeld be hogy language settings és nyisd meg
Windows display language: magyar
indítsd újra

Itt-ott angol maradhat, de nem vészes.

Telepítsd a frissítéseket is.

Zajszint

A zajszintje zéró, lévén, hogy mozgó alkatrész nincs benne.

Használati módok

Mivel egy 2 az 1-ben laptop / tablet-ről van szó, így talán érdemes kiemelni a használati lehetőségeit. A Windows egyébként automatikusan, vagy rákérdezve is képes váltani a desktop és a tablet módok között.

Laptop

A laptop mód nem igényel különösebb magyarázatot, ilyenkor van fizikai billentyűzet, van touchpad. Pont úgy használható, mint egy laptop.

Laptop + érintőkijelző

Azért, mert laptop módban van, még nem jelenti azt, hogy az érintőkijelzőt nem használhatjuk. A kijelző ugyanúgy reagál az érintésekre és van hogy sokkal egyszerűbb odabökni valamire, mint a touchpad-ot masszírozni. ??

Számítógép

Természetesen használható külön billentyűzettel, egérrel és még monitor is köthető rá. Ilyenkor kvázi számítógép lesz belőle.

Tablet

Teljesen átfordítva, vagy “sátor” módban normál, Windows-os tabletként használható.

Akkumulátor és üzemidő

Videó lejátszás

1 óra Youtube, energiatakarékos módban, kb. 40% fényerővel, 94%-ról indult, 78% lett (16% csökkenés)

1 óra offline videó a VLC lejátszóval, Full HD videó lejátszása (mkv), energiatakarékos módban, kb. 40% fényerővel, 66%-ról indult, 52% lett (14% csökkenés)

Nagyobb terhelés

Erősen intenzív, 1 óra netezés Chrome böngészőben, 30% fényerő, jobb akkumulátor mód, 98%-ról csökkent 81%-ra (17% csökkenés)

1 óra 100% terhelés, 30% fényerő, legjobb teljesítmény mód, 70%-ról csökkent, 44% lett. Közben melegedett, de nem abnormális mértékben. 26% csökkenés, vagy maximális terhelésen is bír kb. 4 órát.

Feltöltés teszt

7%-ról indult, alvó módban történt a feltöltése.

Tehát bő két óra alatt feltölthető.

Csatlakozók, bemenetek

2db Type-C
microSD memóriakártya (max. 256GB)
3.5mm jack
wifi: 2.4GHz / 5.0GHz, 802.11 a/b/g/n
bluetooth 5
mikrofon

Hardver

Az alapját az Intel Gemini Lake N4100 processzor jelenti, amely egy négy magos, nagyon alacsony fogyasztású megoldás (alap frekvencia: 1.1 GHz, maximum frekvencia: 2.4 GHz).

A processzor mellé viszont egész sok, 8GB memória és 256GB tárhely társul, amely egy SSD meghajtó (bővíthető microSD memóriakártyával és M.2 SSD meghajtóval).

Az SSD nyilván sokat dob a teljesítményen, az eMMC-hez képest is, amely ugyan mozgó alkatrészektől mentes, mint az SSD, de sebességben azért bőven elmarad az SSD-től.

Na és persze a 8GB memória is kellemes mennyiség, azzal már bőven el lehet lenni.

Mire elég a hardver?

Röviden: bármire, leszámítva a hardcore dolgokat, mint például a 3D-vel kapcsolatos dolgok (tehát 3D grafikával dolgozni ezzel nem fogsz), vagy a komolyabb videó szerkesztés (de vágni, alap effektekkel dolgozni lehet vele), vagy bármi, ami komoly processzort kíván, vagy grafikus teljesítményt.

De ezen kívül tökéletes mindenhez, simán fut egyszerre sok program is, böngésző, levelező, vagy éppen Office (jellegű programok) és lehet vele képeket szerkeszteni, még a legújabb Photoshop is működik (nyilván nem 200000 x 20000 pixel méretű képekkel), videókat is lehet szerkeszteni, stb. stb.

A normál (nem extrém bitrátával vagy ilyesmi), offline 4K videókkal elbír (VLC, stb.), de a 4K Youtube videókkal már nem, ott Full HD a maximum. Na nem mintha ekkora kijelzőn bármi értelme lenne a 4K-nak.

Akadozások nincsenek, az alap rendszer szépen pörög, a programok is gyorsan indulnak, az egyetlen ami felmerülhet az, hogy a processzor igényes műveletek több ideig tartanak (tipikusan például a ki, be tömörítés, stb.). De ennyi bőven belefér.

Egyszerűbb, vagy tabletre optimalizált játékok futnak rajta, de a desktop játékok terén szerények a képességei.

Hang

Viszonylag jó hangok távoznak belőle, de azért a “tipikus laptop” jelző illik rá. A hangereje jó, de zenéhez nyilván egy fül, fejhallgató, vagy hangszóró erősen ajánlott.

Wifi

5G wifi is van, így a wifi, internet sebessége igen jó.

SSD meghajtó

Az SSD meghajtó sebességére azt lehet mondani, hogy kb. szokványos.

Ami fura kicsit, hogy a CrystalDiskMark szerint jobb az írási sebessége akkor, amikor sok kis fájllal dolgozik.

Kijelző

A kijelzője kellemes, 13.3” méretű érintőkijelző, Full HD (1920 x 1080) felbontással. Mivel érintőkijelző, így tabletként is használható (de laptop módban is reagál az érintésekre). A kijelző fényereje megfelelő, nem szemből nézve sem torzulnak a színek és az érintésekre jól, pontosan reagál.

Gyárilag fóliázva van, de azon van még egy védőfólia amit ÓVATOSAN kell levenni, mert lejöhet a kijelzővédő fólia is (megtörtént…).

Touchpad

A touchpad jó méretes, 11 x 6.5cm. Egészen jól használható, kellőképpen érzékeny és fizikai gombja nincs, de támogatja a kézmozdulatokat, például a két ujjas érintés a jobb klikk, vagy a két ujjal fel-le húzás a görgetés.

Keyboard

A billentyűzettel talán érdemes külön foglalkozni.

Angol kiosztású billentyűzet, de természetesen a Windows-ban átállítható magyarra és matricát is lehet venni szükség esetén 1-2000 Ft-ért. Magyar billentyűzetet beállítva minden ugyanott van amúgy, mint ténylegesen magyar billentyűzeten. Ez alól kivételt képeznek a hosszú i betűk: í Í. Ezeknek ugyanis nem jut hely, de nincs gond, mert szükség esetén jobb oldali alt + i = Í, jobb oldali alt + j = í

Persze nem minden esetben van szükség amúgy sem magyar ékezetes betűkre és külső billentyűzet is használható.
A billentyűzeten nagyon jó gépelni, kifejezetten az a tipikus nagyon jól sikerült laptop billentyűzet.

Külső

A minősége, anyaghasználata bőven túlmutat az árkategórián, ha ez egy 150 000 Ft-os laptop lenne, akkor is megfelelő lenne, de talán nem túlzás azt mondani, hogy ha 200 000 Ft-os lenne, akkor sem panaszkodnánk.

Abszolút professzionális a külseje és anyaghasználata, amihez több dolog hozzájárul:

a csak enyhén lekerekített sarkok
a teljesen sima fém (alumínium ötvözet) ház
és hogy vékony, csak 1.47cm vastag

A konkrét mérete 30.75 x 20.80 x 1.47 cm és a súlya csak 1.25kg, vagyis az egész napos cipelése sem probléma.
Úgy néz, amilyennek a gyártó mutatja, bár a kijelző körül a káva mintha kissé nagyobb lenne
Tablet módban a billentyűzeten fekszik, tehát kemény és különösen érdesebb felületen nem érdemes csúsztatni, mert az előbb-utóbb a billentyűk kopásához vezethet.

Az egyetlen ami kisebb kellemetlenség (legalábbis kezdetben), hogy kissé nehézkes kinyitni, mert van elől egy bemetszés, ahol a fedlap alá lehet nyúlni, de elég kicsi. Persze pár alkalom után már rutinból megy így is. Szerkezetileg eléggé jónak tűnik, szóval hajtogatható bátran.

Összegzés

Nagyon röviden összegezve azt lehet mondani, hogy az árát totálisan megéri, különösen, hogy nem csak egy laptop, hanem egy tablet is egyben és a Windows mindkét módot támogatja. Szerkezetileg, minőségileg simán behazudható 200 000 Ft-osnak is. ?? A kijelzője is rendben van és nem is túl nagy, nem is túl kicsi, így a hordozhatóság (csak 1.25kg) / használhatóság még egyensúlyban marad. A billentyűzete nagyon jó és a touchpad is jó.

A hardver kifejezetten jó, pörgős működést biztosít, a 8GB RAM átlagos használatra ma még bőven elég és az SSD is sokat segít. Ja és ne felejtsük el, hogy Windows 10 is jár hozzá!

Komoly hátránya nincs, a processzor képességei nyilván adottak, értelemszerűen nem érdemes extrém teljesítményigényes esetben ezt az eszközt választani. A hangszórók minősége átlagosnak mondható a laptopok körében (talán valamivel azért jobb), kicsit még csiszolhatott volna rajtuk a gyártó.