A Facebook digitális pénztárcája: Novi

Ingyenes személyközi fizetéseket kínál majd belföldön és nemzetközi szinten egyaránt.

Hamarosan indul a Facebook ingyenes pénzküldő szolgáltatása.

Novei - Facebook

Novi – Facebook

Ha a közösségi médiacsoport digitális pénznemekre való áttéréséről van szó, a fejlesztés zászlóvivője és felelős vezetője David Marcus, aki a napokban bejelentette, hogy a Facebook készen áll saját digitális pénztárcájának elindítására. A cég történetének jelentős állomásaként beharangozott funkcióról múlt szerdán közölt blogbejegyzésében beszélt, és bevezetőjében részleteiben ecsetelte a digitális gazdaság és pénzforgalom szerepének fontosságát és azt is, hogy miért szeretnék, ha a Novi nem hagyományos valutákra építkezne.

„A Novi pénztárca egy interoperábilis digitális pénztárca, amely lehetővé teszi az emberek, és végül a kisvállalkozások számára, hogy gyorsan és megfizethető módon mozgassák a pénzt belföldön és külföldön” – foglalja össze Marcus tömören a Novi lényegét. A Facebook egy ideje már hangoztatja, hogy szeretne tevékenyebb rész vállalni a világ pénzforgalmában, ezt pedig többek között saját kriptovaluta és digitális pénztárca-szolgáltatás megalkotásával szeretné elérni. A Libra néven indult, majd később Diem névre váltott valuta érkezéséről előző év végén már mi is említést tettünk, ám akkor még igen ellentmondásos információkat hallhattunk róla. Kiderült például, hogy az új kripto fejlesztése mögött álló csoportosulásból számos ismert pénzügyi szervezet, például a PayPal, a Visa és a Mastercard is kihátrált, de velük együtt az eBay is távozott a háttérből, állítólag a céget érintő adatbiztonsági problémák és a szabályózó hatóságok nehéz kérdései miatt. Az ambiciózus projekt mindenesetre nem állt le, viszont jelentősen átalakult, és jelenleg azt ígéri, hogy úgynevezett stabilcoin formájában „hidat képez a kriptók szabályozatlan világa és a mostani status quo rendszer között. Ez a leg >diplomatikusabb< a kriptoprojektek közül, amelynek elosztott főkönyv-alapú rendszere a kriptók rugalmasságát és nyitottságát igyekszik majd ötvözni a mainstream pénzügyi rendszer fizetési terével” – írják a flowbank.com piackutatói.

Marcus pedig azt írja, hogy a világon 1.7 milliárd embernek nincs semmilyen hozzáférése pénzügyi, illetve banki szolgáltatásokhoz, továbbá csak Amerikában 62 millióan nem tudnak élni pénzügyi lehetőségeik legnagyobb részével, ezek pedig bőven elég indokot adnak arra, hogy felfrissítsék kicsit a dolgokat. Ahogy megjegyzi, az Egyesült Államok fizetési struktúrája rosszabb, mint bármelyik fejlett országé, ráadásul a helyzetük ebben a tekintetben folyamatosan romlik, miközben Kína ezen a területen is lendületben van és határozott lépésekkel igyekszik, hogy a digitális jüan formájában kihívót indítson az amerikai dollárral szemben. Ezeket a folyamatokat látva ideálisnak találták a pillanatot, hogy egy új fizetési hálózatot, amely olcsóbb, gyorsabb, biztonságosabb, továbbá interoperábilis és programozható, egy hatékony kripto stabilcoinnal ötvözzenek. A Novi legvonzóbb ajánlata kétségkívül a díjmentesség, és ők maguk is úgy fogalmaznak, hogy „a fizetési iparág kihívói vagyunk, és a Novi pénztárcát használó emberek számára ingyenes fizetéseket fogunk kínálni belföldön és nemzetközi szinten”.

A hosszas bejegyzésből kiderül, hogy előremutató tárgyalásokat folytatnak a világ számos illetékes politikai szereplőjével és szabályozó hatóságával, az Egyesült Államokban pedig lényegében nyert ügyük van, hiszen szinte mindenhol jóváhagyták működésüket és a megfelelő engedélyekkel is rendelkeznek. Bár továbbra is olyan nevek állnak a szerveződés mögött, mint a Magyarországon rövidéletűnek bizonyult, de nemzetközi szinten abszolút sikeresnek számító Uber, vagy a Coinbase kriptotőzsde, a bizalmatlanság még nehézségeket okozhat. Sokan továbbra is aggodalmukat fejezik ki a Facebookkal, és elsősorban a biztonsági problémáikkal, illetve az adatnyilvántartással kapcsolatos magatartásukkal kapcsolatban, de Marcus többször is kifejtette, hogy rengeteget dolgoztak a Novi-n, mely szerinte megérdemli az esélyt.

Tekintve, hogy a tömegek általában gond nélkül vetik rá magukat a Facebook legtöbb újítására, egy teljesen ingyenes pénzszolgáltatás valószínűleg szintén megállja majd a helyét. Ahogy arról már korábban szó esett, a Novi elérhető lesz a Facebook, a Messenger, illetve a WhatsApp alkalmazásokban is, melyek mindegyikéből közvetlenül és gyorsan hajthatunk majd végre tranzakciókat. A valutánk feltöltés után azonnal a digitális Diem valutává konvertálódik, tehát érdemes figyelni az árfolyamokat, a Facebook mindenesetre azt ígéri, hogy részükről nem találkozunk majd rejtett költségekkel, amennyit küldünk, a másik fél pontosan annyit fog kapni. A felhasználók ellenőrzése persze nem maradhat el, tehát hiteles személyazonosító okmányokra mindenképpen szükségünk lesz, már ha pénzforgalmunk egy részét szeretnénk a Facebookra bízni.

Marcus szerint a Novi elindítása több mint időszerű és nem sok értelme van a késlekedésnek, pontos dátumot mégsem kötött az orrunkra, mindenesetre a szolgáltatással kapcsolatos információkat és frissítéseket megtaláljuk a Novi hivatalos honlapján.