A kriptovaluta bányászok körében is nagy népszerűségre tehetne szert a Radeon RX 6600 XT

… de nem kerül kereskedelmi forgalomba…

Radeon RX 6600 XT videókártya

Radeon RX 6600 XT videókártya

Az AMD legújabb RDNA 2 alapú videokártyája, a Radeon RX 6600 XT nemrégiben végre elrajtolhatott, ám kereskedelmi forgalomban eléggé nehéz megtalálni: a jelek szerint ebből a modellből sem készül annyi, mint amennyire igény lenne. Hogy a helyzet mikor kezdhet javulni? Ez egyelőre rejtély, az viszont biztosnak tűnik, hogy az újdonság fogyasztásához képest igen jó teljesítményre képes kriptovaluta-bányászat alkalmával, azaz, ha nagyobb mennyiségben is elérhető lesz, a rendelkező mennyiséget jó eséllyel a kriptovaluta-bányászok és a nyerészkedők kaparinthatják majd meg, nem a gamerek.

Az új videokártya az aktuális tesztek alapján nagyjából 28 MH/s körüli teljesítményt tud felmutatni Ethash alatt, ezt pedig némi memória-tuninggal akár 32 MH/s környékére is fel lehet tornázni, legalábbis a Tom’s Hardware munkatársai ezt tapasztalták egy ASRock Radeon RX 6600 XT Phantom Gaming OC tesztelése során.

A fentebb említett Ethash teljesítménytől alapjában véve nem kell hasra esni, hiszen hasonló bányászteljesítményre egy Radeon RX 570, vagy éppen egy Radeon RX 580 is képes, ha átesnek némi finomhangoláson. Igen ám, de a bányászteljesítmény nem minden, a profitabilitást jelentősen befolyásolja az is, hogy az elért számítási teljesítményhez mekkora fogyasztás társul. Az említett Polaris alapú modelleknél jellemzően 130 W feletti értékekre lehet felkészülni, míg a Radeon RX 6600 XT ennek kevesebb, mint felével is megelégszik: a fogyasztás 75 W-on belül marad, ami azért nem egy rossz hír.

AMD Radeon RX 6600 XT videókártya

AMD Radeon RX 6600 XT videókártya

Az új videokártya ezek alapján 0,43-as teljesítmény/fogyasztás hányadossal rendelkezik, azaz hatékonyabb, mint például a Radeon RX 6800, vagy éppen a GeForce RTX 3060 hash rate limit előtti kiadásai. A Radeon RX 6600 XT tehát alapjában véve nagy érdeklődésre tarthatna számot a kriptovaluta-bányászok körében, amennyiben elegendő mennyiségben hozzá lehetne jutni. Ez a gamerek számára rossz hír, mert most, hogy a Bitcoin és az Ethereum esetében ismét felfelé tartanak az árfolyamok, ismét nőhet a nyomás a videokártya-piacon, ami az egyes modellek elérhetőségét ismét ronthatja, valamint az árakat is megint elindíthatja felfelé. Kérdés, meddig menetelnek az árfolyamok, mikor érkezik egy újabb zuhanás – sajnos erre nagyjából lehetetlen válaszolni.