A Socket AM4-es processzorhűtők kompatibilisek lehetnek a Socket AM5-ös foglalattal

AMD Ryzen

AMD Ryzen

Egy érdekes dokumentum szivárgott ki a minap, amely alapján úgy tűnik, hogy a Socket AM5-ös processzorfoglalat, amely a következő generációs AMD processzorokat fogadja majd, várhatóan kompatibilis marad a Socket AM4-es foglalathoz fejlesztett hűtőkkel, ami sokak számára lehet jó hír. Amennyiben az információ hiteles és pontos, akkor a kompakt folyadékhűtő szetteket és a bevált léghűtéseket gond nélkül tovább lehet majd vinni az új platformra, amennyiben azok elegendő hűtőteljesítményt kínálnak a kiszemelt központi egységhez.

AM5 socket

AM5 socket

A kompatibilitás azért is meglepő, mert míg a Socket AM4-es processzorfoglalat PGA rendszerű, vagyis ezek a processzorok érintkezőtüskékkel illeszkednek a foglalatba, addig a Socket AM5 esetében már LGA rendszerre térnek át, azaz a processzor alján kis érintkezőlapok foglalnak majd helyet, mint az Intel termékein, az érintkezéshez szükséges erőt pedig fém leszorító keret biztosítja majd, ahogy az Intel alaplapjainál már megszokhattuk.

AM5 foglalat

AM5 foglalat

Egy ideig benne volt a pakliban, hogy a Socket AM5-ös processzorfoglalat a TR4/sTRX4 foglalatok kicsinyített mása lesz, aminek a dizájn sajátosságai miatt sokan nem örültek volna, ám mostanra kiderült, hogy a foglalat igazából az Intel megoldásaira hasonlít majd, vagyis a rögzítő keretet egy leszorító kar szorítja majd rá a processzorra, mint például az LGA-115x és az LGA-1200-as Intel processzorfoglalatoknál.

AM5 CPU HetaSink

AM5 CPU HetaSink

Az AMD Socket AM5-ös termékcsaládja TDP keret terén eléggé változatos lesz, ugyanis 45 W-os, 65 W-os, 95 W-os, 105 W-os, 125 W-os, illetve 170 W-os példányok egyaránt érkeznek, modelltől és a megcélzott területtől függően. A processzorfoglalat körüli furatok a jelek szerint a Socket AM4-nél alkalmazott furattávolságot viszik tovább, ám mivel ez még nem nyert hivatalos megerősítést, egyelőre érdemes érdekességként kezelni az értesülést.