Aktív iGPU nélküli modellek lesznek az Alder Lake-S család tagjai között

Egyelőre három modell típusjelzése szivárgott ki, de könnyen lehet, hogy még további újdonságokról is érkezik hír az elkövetkező hetek folyamán.

Intel Core

Intel Core

Az Intel 2018-ban mutatta be első olyan asztali processzorait, amelyek „F”, illetve „KF” jelöléssel rendelkeztek. A Coffee Lake sorozatba érkező modellek esetében az „F” jelölés lényegében azt jelentette, hogy az adott lapka nem rendelkezik aktív integrált grafikus processzorral, vagyis a vele felszerelt konfigurációba mindenképpen szükséges videokártyát is építeni. Az új modellek eleinte ugyanannyiba, sőt, esetenként még többe is kerültek, mint iGPU-val rendelkező társaik, ám ezt a helyzetet később korrigálta a vállalat.

Az idén ősszel érkező Alder Lake-S processzorok, amelyek az asztali szegmensben próbálnak szerencsét, hibrid felépítéssel rendelkeznek majd, már ami a processzormagok típusát illeti: kamatoztatják majd a nagy teljesítményű Golden Cove magokban rejlő lehetőségeket (P-Core), ugyanakkor energiahatékonyságra hangolt, Gracemont alapú magokkal is rendelkezni fognak (E-Core). Az említett processzormagokból maximum 8-8 darab kaphat helyet egy lapkán, de Hyper-Threading támogatás csak a Golden Cove magokhoz jár, vagyis az új dizájn maximum 16 maggal és 24 szállal rendelkezhet. Az új processzorokkal kapcsolatban éppen nemrégiben árult el részleteket az Intel, ezeket ebben az írásban összegeztük.

Alder Lake S CPU

Alder Lake S CPU

Úgy tűnik, hogy a korábban bemutatott „F” és „KF” jelölés az Alder Lake-S modelleknél is szerephez juthat, ugyanis Komachi_Ensaka, a lelkes hardver-detektív rábukkant három új processzorra, amelyek mindannyian „KF” jelölést kaptak. Az „F” és a „KF” között egy lényeges különbség van: előbbi szorzózáras, míg utóbbi szorzózár-mentes kivitelben kerül forgalomba.

A szivárgás alapján az új felhozatalban találkozhatunk majd a Core i9-12900KF, a Core i7-12700KF, illetve a Core i5-12600KF modellel is, amelyek mindannyian aktív iGPU nélkül, szorzózár-mentes verzióban válnak elérhetővé. Arról egyelőre nincs hír, hogy az „F” jelölésű modellek is felbukkannak-e majd a kínálatban, de az eddigi gyakorlat alapján erre is komoly esély van – nincs kizárva, hogy hamarosan ezekről is kiszivárog némi infó.