Az AMD ZEN 4 alapú EPYC szerverprocesszorai 96 maggal rendelkezhetnek

Kiszivárogtak az adatok…

AMD Epyc

AMD Epyc

A Gigabyte szervereit nemrégiben hackertámadás érte, amelyről egyik korábbi hírünkben be is számoltunk. Azt akkoriban még nem lehetett tudni, hogy az elkövetők végül mihez kezdenek a 112 GB-nyi adattal, ám ahogy az várható volt, elkezdték kiszivárogtatni őket, így most az AMD került kellemetlen helyzetbe, ugyanis kiderült, milyen felépítéssel érkeznek majd a Genoa kódnévre keresztelt, ZEN 4 architektúra köré épülő következő generációs EPYC szerverprocesszorok.

Socket SP5 CPU

Socket SP5 CPU

Az újdonságok a jelek szerint maximum 96 processzormaggal rendelkezhetnek, vagyis az SMT támogatással karöltve összesen 192 szálat foghat munkára az adott rendszer. Az új processzorok ezzel együtt 12 csatornát kezelő DDR5-ös memóriavezérlőt is kaphatnak, valamint az AVX-512 utasításkészlet támogatása is beépül a repertoárba. Erre az utal, hogy az új processzorok EVEX támogatással érkeznek, ami egy AVX-512 utasításféle.

Úgy tűnik, a Genoa processzorok esetében az egyes CCD tömbök továbbra is 8 magos monolitikus felépítéssel rendelkeznek majd, vagyis minden mag egyenlő feltételek mellett fér hozzá a megosztott harmadszintű gyorsítótárhoz. A 96 maggal rendelkező dizájn esetén 12 darab ilyen nyolcmagos CCD tömb áll rendelkezésre, processzorfoglalatként pedig az SP5-öt használja majd a termék. A processzormagok igen komoly memória-sávszélességgel gazdálkodhatnak, hála a 12 csatornás DDR5-ös memóriavezérlőnek, de ennyi processzormag mellett erre szükség is lesz.

Evex

Evex

Kiszivárogtak még a TDP kerettel kapcsolatos információk is, amelyek alapján úgy tűnik, a csúcsmodell esetében 320 W-os TDP keret áll rendelkezésre, míg a maximális fogyasztás 400 W lesz. Érdekesség, hogy egy ezredmásodpercnyi időre akár 700 W-os fogyasztást is produkálhatnak az új processzorok, amit a szervertápegységeknek is bírniuk kell.

Igazából több egyéb információ is kiszivárgott, ám akkora mennyiségű adaton kell átrágniuk magukat az érdeklődőknek, hogy a részletesebb kép tálalásához szükség lesz még némi időre.