Az ASUS alaplapjai már tárt karokkal várják a Windows 11-et

Érkeznek a támogatott lapkakészletekkel ellátott alaplapokhoz azok a BIOS frissítések, amelyek már biztosítják a Windows 11 zökkenőmentes támogatását

Megérkeztek a Win11 kompatibilis Asus alaplapok

A Microsoft fejlesztőcsapata még jelenleg is dolgozik a vállalat új, Windows 11 névre keresztelt operációs rendszerén, amelynek hivatalos megjelenésére idén októberben kerülhet sor, ám jelenleg úgy tűnik, hogy ekkor csak az új konfigurációk kaphatják meg a szoftvert, frissítés formájában majd csak valamikor 2022 folyamán érkezhet meg az új operációs rendszer a publikumhoz.

Noha még az októberi rajt is elég messze van, az egyes alaplap-gyártók már most kezdenek előrukkolni azon BIOS frissítéseikkel, amelyek már a Windows 11 támogatását is tartalmazzák. Mint ismeretes, a Windows 11 a jelenlegi információk alapján az Intel 300-as, 400-as és 500-as sorozatú lapkakészleteit, valamint az AMD 300-as, 400-as és 500-as sorozatú lapkakészleteit támogatja majd – és nyilván az újonnan érkező chipseteket is, így ennek megfelelően az említett szériákba tartozó alaplapokhoz már szállingóznak a BIOS frissítések is.

Legutóbb az ASUS tett elérhetővé Windows 11 támogatással felvértezett BIOS-okat, amelyek első körben csak az ASUS RoG, illetve Prime sorozatának egyes tagjaihoz passzoltak, de a későbbiekben egyéb szériák is megkapják a szükséges frissítést. A Windows 11 esetében komoly követelmény, hogy szükséges a TPM 2.0 támogatás megléte, ami eredetileg 2015-ben debütált, így rengeteg alaplap rendelkezik TPM 2.0 támogatással, ám ez gyárilag többnyire le van tiltva, így külön engedélyezni kell.
Galéria megnyitása

gy tűnik, hogy az ASUS friss BIOS-ai sem szakítanak ezzel a hagyománnyal, ugyanis az első tesztek alapján a BIOS frissítést követően a TPM 2.0 támogatást biztosító Intel Platform Trust Technology továbbra is deaktiválva érkezik, így továbbra is fel kell keresni a BIOS megfelelő menüjét ahhoz, hogy az fTPM 2.0-s támogatást aktiváljuk.

Win11 és Asus alaplap

Win11 és Asus alaplap

Arról nem esett szó, hogy az új BIOS-ok pontosan milyen extrákkal érkeznek, amelyek biztosítják a Windows 11 támogatást, de ez talán nem is lényeges. Az ASUS alaplapok tulajdonosai mostantól figyelhetik a gyártó hivatalos weboldalát, ha Windows 11 támogatással ellátott BIOS-ra vágynak, az ugyanis rövidesen egyre több modellhez elérhetővé válik.

Van viszont egy érdekes adalék is: az ASUS a gyakran ismételt kérdések (FAQ) között megemlítette, hogy az Intel 200-as sorozatú lapkakészletével szerelt alaplapok, illetve az ennél régebbi modellek nem kompatibilisek a Windows 11 operációs rendszerrel. A gyártó szerint ezekhez a modellekhez külön TPM 2.0-s modult sem érdemes vásárolni, ugyanis előfordulhat, hogy ez nem működik majd az adott alaplappal, így a Windows 11 megkerülhetetlen követelményeit sem tudja majd teljesíteni a rendszer.