DisplayPort 2.0 támogatással érkeznek az RDNA 3 alapú GPU-k

RDNA3 GPU

RDNA3 GPU

Az AMD fejlesztőcsapata már javában készül a vállalat új, RDNA 3 architektúra köré épülő videokártyáinak rajtjára, igaz, a tényleges megjelenésre idén már nem, majd csak jövőre kerülhet sor. Az RDNA 3 architektúra több fontos újítással érkezhet, plusz még teljesítmény terén is érezhető előrelépést hozhat, ahogy arra a korábbi pletykák már rámutattak.

Az egyik érdekes és fontos újítás az lehet, hogy a jelenlegi DisplayPort 1.4 támogatás helyét egy frissebb szabvány, a DisplayPort 2.0 veszi át, ennek köszönhetően jelentősen emelkedik az egyetlen kábelen keresztül átvihető adatátviteli sávszélesség értéke. A DisplayPort 2.0 esetében a korábbi 25,92 Gbps helyett immár 77,37 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatnak a különböző eszközök, vagyis a DisplayPort 1.4a szabványhoz képes jelentős lesz a gyorsulás.

AMD RDNA3 GPU

AMD RDNA3 GPU

A közel 80 Gbps-os sávszélességek köszönhetően tömörítetlen adatfolyam formájában akár 10K-s felbontás is kiszolgálható lesz 24-bites színmélység és 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett, SDR módban. Amennyiben viszont a DSC tömörítésben rejlő lehetőségeket is kamatoztatja az adott gyártó, akkor már akár egy 16k-s kijelzőt is meg lehet majd hajtani, ugyanúgy 60 Hz-es képfrissítési ráta, viszont már 30-bites színmélység és HDR támogatás mellett. A két kijelzőből álló megjelenítő rendszerek esetében két darab 144 Hz-es 4k-s 24-bites monitort kezelhet a szabvány tömörítetlen adatfolyam keretén belül, SDR módban, de tömörítés (DSC) mellett már akár két darab 120 Hz-es 8K-s panelt is kiszolgálhat a rendszer, méghozzá HDR módban, 30-bites színmélységgel.

Érdekesség, hogy időközben a Linux kernel kapott egy frissítést, amely előzetes DisplayPort 2.0 támogatást biztosít az AMD következő generációs grafikus processzorokkal érkező videokártyái számára. Az első olyan monitorok, amelyek DisplayPort 2.0 támogatással rendelkeznek, várhatóan rövidesen megjelenhetnek, az új protokollt azonban majd csak az RDNA 3 architektúra köré épülő megoldások támogathatják, az RDNA 2-esek az aktuális információk alapján nem, ugyanis a kijelző-vezérlő erre nem ad lehetőséget. Maga a DisplayPort 2.0-s szabvány egyébként a korábbi tervek alapján előbb mutatkozott volna be, de a számításokat keresztülhúzta a Covid-19.

A DisplayPort 2.0 támogatás tehát az RDNA 3 architektúra köré épülő AMD videokártyák része lehet, és jó eséllyel az Nvidia, illetve az Intel következő generációs videokártyái is támogathatják az új szabványt, hiszen utóbbi két gyártó fejlesztőcsapatai sem ülnek tétlenül. Az RDNA 3 alapú videokártyák a tervek szerint 2022 folyamán jelennek meg – vagy az év közepén, vagy az év vége felé, pontos dátum egyelőre nem áll rendelkezésre.