Drágulhatnak a Gamer PC-k

Friss elemzés árulkodik arról, hol tart majd a gaming számítógépek piaca az évtized közepén.

Az iparági veteránnak számító IDC elemzőcég rendszeresen oszt meg a PC-piaccal kapcsolatos kimutatásokat, a newtonville-i vállalat legutóbbi jelentése pedig a gaming-eszközökre, azon belül is a számítógépekre és a monitorokra fókuszál.

A 2021-től 2025-ig tartó időszakot kiveséző kutatás legfontosabb következtetése, hogy mindkét termék iránt tartósan növekedési pályán marad a kereslet, ami a PC-k esetében további áremelkedést hozhat.

IDC elemzés

IDC elemzés

Az IDC úgy véli, hogy a laptopokat és az asztali konfigokat is tömörítő, gaming PC kategóriájú gépekből a 2020-as 41,3 millió helyett 2025-ben már 52,3 millió darab fogyhat, ami összesítésben 4,8 százalékos gyarapodást jelent. A monitorok kapcsán pedig még dinamikusabb növekedésre számítanak az elemzők: a 2020-as 14,2 millióról 26,4 millióra ugrik az eladások mennyisége, 13,2 százalékos bővülést kiadva.

A pandémia lecsengésével ugyan mindkét kategóriában jelentősen mérséklődik az évről évre mért növekedés üteme, de az érték végig pluszban marad, s ezzel az évtized közepére a két termék piacának kombinált értéke is megugrik, a 2020-ban regisztrált 43 milliárdról 60 milliárd dollárra.

És ezzel el is érkeztünk a feketeleveshez, az IDC számításai szerint ugyanis a gamer PC-k töretlen népszerűsége a gépek árában is megmutatkozik majd, így a jelenlegi, átlagosan 925 dolláros eladási ár helyett az elemzőcég 2025-re már 1007 dolláros összeggel számol. Jó hír viszont, hogy a gaming monitorokért valamivel kevesebbet kell majd fizetni, mivel ezeknél 339 dollár helyett az évtized közepére már csak 309 dolláros átlag eladási árat kalkulál az IDC.