Így lesz érintőkijelzős notebook a telefonból

Kickstarteres project: egy megoldás okostelefonra.

Phonebook Notebook project

Phonebook Notebook project

Lépten-nyomon okostelefonokat használunk, és időnként szembesülnünk kell azzal, hogy bármilyen sokoldalúak is ezek az eszközök, azért néha kényelmetlen, hogy annyira kicsik. Mert amíg navigálunk, chatelünk vagy böngészünk velük, még megfelelőek, azonban más a helyzet, ha dokumentumokat szerkesztenénk vagy filmet néznénk. És akkor még nem is említettük a nem túl hatékony billentyűzetből származó hátrányokat.

Ezt a problémát oldaná meg a PhoneBook nevű eszköz, amellyel pillanatok alatt laptopot varázsolhatunk az okostelefonból. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy laptophéjhoz kötjük a telefont, és míg az előbbi jelenti a testet, addig a mobil lesz majd az agy, azaz a CPU. Nem lesznek méretgondok, hiszen ott a laptop 15,6”-es érintésérzékeny Full HD kijelzője és teljes értékű billentyűzete. Bár nem ez az első ilyesfajta berendezés (2016-ban volt már egy 99 dolláros SuperBook, sőt a Motorola is kiadta a maga Lapdock 100 nevű eszközét), a netezőknek igen tetszik, már jóval több pénz összejött az előrendelésekből, mint amennyi a kitűzött cél volt.

A kampány leírása szerint bármilyen okostelefon összeköthető a PhoneBookkal, még az iPhone is, azonban a gyakran feltett kérdésekből az is kiderül, hogy a MediaTek lapkakészlettel szereltek nem jöhetnek szóba, ami azért elég sok telefonról elmondható (bár az ötletgazdák szerint elenyésző ezen modellek száma). Mivel az okostelefon jelenti az eszközegyüttes CPU-ját, ahányszor csak telefont cserélünk, mindig egy újabb laptophoz jutunk. A projekt mögött állók szívesen hangsúlyozzák, hogy ez az első eszköz, ami lehetővé teszi, hogy a mobiljátékokhoz teljes értékű billentyűzetet és egeret használjanak.

A PhoneBook egy feltöltéssel 8 órán keresztül használható, és ha csatlakoztatják a telefont hozzá, akkor egyúttal azt is tölti. Az eszköznek sztereó hangszórói vannak, azaz a hangélményt össze sem lehet hasonlítani azzal a hangzással, amit az okostelefon produkál. A portokat illetően van két USB, egy HDMI, egy USB-C video bemeneti port, és van 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó. 12V/2A-s hálózati adapter jár hozzá.

Az eszköz az előrendelés során 169 dollárba (körülbelül 51 ezer forintba) kerül, és ingyen szállítják Magyarországra is. Később viszont 249 dollár lesz az ára, ami nagyjából 75 ezer forintnak felel meg – és ehhez már minden bizonnyal adódik majd némi szállítási költség.