Itt az Intel új LGA1700 foglalata

…de van némi bibi…

A gyártók nem alkalmazkodtak könnyen az új foglalat szokatlan alakjához. Rendesen megdolgoztatták a hűtőgyártókat.

intel lga1700

lga1700

Az Alder Lake-S család azonban nem csak emiatt lesz érdekes, most például arról hallhatunk, hogy mi a helyzet az új foglalathoz készülő hűtőkkel. Az Intel és az AMD is foglalatot váltott, az újonnan megjelenő hűtők azonban egyelőre nem kínáltak támogatást a soron következő generációkhoz. A hírek szerint az Intel esetében ráadásul ez nem is bizonyult könnyű feladatnak.

Arról már hallhattunk, hogy az Intel új csúcsprocesszorának néhány tesztpéldánya már kéz alatt utat talált az érdeklődőkhöz, arról viszont nem sok szó esett, hogy milyen hűtő került rájuk. A hardvergyártók már hozzászokhattak az Intel és AMD CPU-k energiaigényéhez és az általuk termelt hőértékekhez, ám ezzel együtt ahhoz is, hogy az elmúlt években nem sokat kellett dolgozniuk új megközelítést igénylő rögzítési megoldásokkal. Az AMD részéről az AM3 és a most leköszönő AM4 egymáshoz nagyon hasonló kialakítású volt, de az Intel is legfeljebb az érintkezők számával variált egy kicsit, a pár mm-es eltérésekhez pedig könnyű volt igazodni. Az új tokozás azonban állítólag nem éppen ideális, és úgy tűnik, hogy egy kicsit több munkát igényel a tervezőktől. Először is az LGA1700 alaposan megnöveli az érintkezők számát, a kis tüskékből ugyanis 41.7%-kal lesz több az előző generációhoz képest, ám ez még nem feltétlenül indokolna hatalmas változtatásokat.

board

board

A foglalat formájának változása azonban nagyobb problémát okozott, mint azt sejtenénk. Az eddigi négyszög alakú elrendezést ugyanis az Intel téglalapra változtatta meg, ami a megszokott 37.5 x 37.5 mm-es terület helyett 37.5 x 45 mm-es területet foglal el az alaplapon, és ez drasztikus váltásnak bizonyult. A bennfentes információkról és szakszerű meglátásairól híres Igor’s Lab például már júniusban jelezte, hogy jobb lesz elfelejteni az LGA1200-as hűtők újrahasznosításának gondolatát. Bár eddig a gyártók többsége hallgatott, állítólag már többen is dolgoznak az új rögzítőkészleteken, melyekkel a korábbi termékeik is használhatóvá válnak az LGA1700 és LGA1800-as foglalatokon, de természetesen néhány friss termék is készen áll. Az mondjuk még nem világos, hogy a lelkiismeretes ügyféltámogatásáról ismert Noctua-t leszámítva, hány cég biztosít majd utólagos gyorssegélyt vásárlóinak ajándék kiegészítők formájában, ők ugyanis minden olyan ügyfelüknek ingyen adják a friss eszközöket, akik tudják igazolni a vásárlásukat. Sajnos az sem kizárt, hogy néhány toronyhűtő szimplán nem nyújtja majd a megszokott teljesítményt, így külön listát kell majd állítani azokról a modellekről, melyek használata nem javasolt.

lga1700 hűtés

lga1700 hűtés

A hírek ugyanis arról is beszámolnak, hogy egyes piacon lévő hűtők érintkező felülete nem biztos, hogy képes lesz megfelelő mértékben lefedni az új Intel processzorok hosszúkás kupakját, illetve a hőleadás szempontjából kritikus pontokat. A gondot természetesen az újratervezett talpazat és érintkező felület jelenti, ám ez gondot okoz az olyan univerzális, több generációval is kompatibilis megoldások elkészítéshez, melyeket az elmúlt évek során megszokhattunk. Úgy tűnik, hogy hosszú távon több nehézség is vár a gyártókra, mivel az Intel processzorai tovább nyúlhatnak, így nem lesz elég egyszer megoldani a rögzítést és az LG1700 kupakjának befedését. Az AIO hűtők egy része valamivel rugalmasabbnak ígérkezik, ám a kényelemnek ott is meglesznek a határai. Ez tehát a kreativitás és az új ötletek korszaka lesz, ahol a nagy múltú gyártók és az új belépők is megmutathatják, hogy képesek-e egyszerre rugalmas és hatékony termékekkel előállni, melyek akár a soron következő generációkkal is együttműködnek majd.

Nem meglepő módon az újdonságok tervezése és az átalakított gyártási folyamatok együttese némi áremelkedéshez vezethet majd, így az Intel részéről igazán gáláns ajánlat lenne, ha segítenék a vásárlóknak az átállást, és árkategóriától függetlenül biztosítana az új processzorok mellé egy szimpla gyári hűtőt, pláne, hogy ezt a gyakorlatot az utóbbi időben már nem igazán gyakorolták.