Nassoljunk

Asustor DRIVESTOR 2 NAS bemutató

DriveStor 2&4

DriveStor 2&4

Az Asus almárkája a belépőszintre is elhozta új NAS termékcsaládját. A Drivestor 2-vel a felhők között járhatunk.

A saját, bárhonnan hozzáférhető online tárhely, média- vagy biztonsági mentéseinket tároló backup szerver manapság már nem csak praktikusabb megoldás egy bérelt szervernél, de meglepően könnyen hozzáférhető lehetőséggé vált, köszönhetően a NAS-ok terjedésének. Az Asustor egyik legújabb megoldása pedig pont a belépőszintre érkezett, mely nem jelenti azt, hogy ne lenne hasznos és vonzó megoldás.

AsusTor

AsusTor

AsusTor

AsusTor

A világ minden pontjáról szabadon elérhető magántárhely ma már nem csak vállalkozások és irodák, de magánszemélyek és otthonok esetén is egyre népszerűbb lehetőség, mivel könnyen kezelhető, praktikus, ráadásul több olyan funkcióval is bír, mely széleskörű felhasználási lehetőségeket biztosít. Akár munkánk biztonsági mentését szeretnénk egy könnyen elérhető, de biztonságos helyen tudni, akár csapatban dolgozunk a világ különböző tájain, a NAS egységek kiváló szolgálatot tesznek, arról nem is beszélve, hogy akár az egész háztartás számára lehetőségünk van több gépet és mobileszközt kiszolgáló médiatárolót üzemeltetni, melynek lényegében csak a NAS, avagy Network Attached Storage által használt hardveres erőforrásai, illetve a rendelkezésünkre álló beépített adattároló kapacitása szab határt. Természetesen minél intenzívebb felhasználásra szánjuk, annál jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk érte, hiszen, ha szó szerint intenzív munkára fogjuk, a sok felhasználót és a folyamatos adatmozgást ki kell szolgálni valahogy, ha viszont ennél visszafogottabb igényekkel érkezünk, akkor az új DRIVESTOR 2 kifejezetten nekünk készült.

Az Asustor 2011-ben jött létre az Asus jóvoltából, a beszédes név pedig jelzi, hogy kifejezetten az adattárolásra, a privát felhő-, avagy cloud tárolókra, megfigyelőkamerák kiszolgálására és hasonló, hálózaton keresztül biztosított alkalmazásokra specializálódott. A fiatal Drivestor sorozatuk jelenleg kétfelé ágazik, a Pro a nevéből adódóan az izmosabb modelleket sorakoztatja fel és intenzívebb terhelésre készítették fel őket, míg a Drivestor 2 és 4 úgymond a belépőszintet képviseli. Ezekből is a legkisebb, alapból két 3.5 hüvelykes merevlemez fogadására alkalmas egység a Drivestor 2 (AS1102T), egy kompakt és (energia) takarékos megoldás, mely rendelkezik néhány igazán szimpatikus tulajdonsággal. Az egyik ilyen a 2.5 gigabites Ethernet csatlakozás, mely az átlagfelhasználók számára bőven kimeríti az adatsebesség terén elérhető lehetőségeket, arról nem is beszélve, hogy megfelelő routerrel és kellően friss eszközökkel a saját, helyi hálózatunkon is érezhetően tempósabb lesz a fájlok, vagy akár a videójelek továbbítása. Takarékossága amúgy több szempontból is igazolást nyer, hiszen a mindössze 1.14 kilós, 65 x 102 x 218 mm-es dimenziókkal rendelkező NAS egy 65 wattos tápegységgel üzemel, és nagyjából 11.6 wattot eszik működés közben, pihenéskor pedig kevesebb, mint 6 wattot fogyaszt.

Az erőt egy négymagos, 1.4 GHz-es órajelen ketyegő Realtek RTD1296 processzor biztosítja, mely az Asustor szerint gond nélkül megoldja akár a 10 bites 4K médiatartalmak transzkódolását, illetve konvertálását is, és kezeli a H.265 tömörítési eljárást is. Szoftveres részről az ADM 4.0 OS, vagyis a Drivestor 2 célorientált operációs rendszere nyújt támogatást, mely színes, mégis megfelelően átlátható és könnyen kezelhető felületével segít minket. Az összképet csak az rontja el kissé, hogy a gyártó igen visszafogottan bánt a beépített memóriával, az 1GB DDR RAM ugyanis ma már érthető okokból nem számít tetemes mennyiségnek, hogy a 8GB eMMC flash memória sem, és sajnos ezek egyike sem módosítható, illetve bővíthető. Az Asustor mindenesetre megfelelő hatékonyságot ígér, forrásait pedig úgy osztja el, hogy a Media Mode bekapcsolása esetén például 512Gb-ot elkülönít a különböző multimédiás feladatoknak, miközben a videolejátszás továbbra is zavartalanul és simán folyik tovább.

A beszerelhető tárhely szempontjából azért nem lesz nagy okunk panaszra, a két SATA csatlakozót kínáló rekesz ugyanis egyenként legfeljebb 18TB-os merevlemezeket fogad, de természetesen nem lesz elutasító akkor sem, ha éppen SSD-ket használnánk. A meghajtók beillesztéséhez nem lesz szükségünk extra szerszámokra, ráadásul a RAID 0, 1, 5, 6 és 10 összeállításokat megtaláljuk az opciók között, a fájlrendszerek listája pedig az NTFS-t, EXT3-at, EXT4-et, a FAT32-t és az exFAT-ot sorakoztatja fel. Nem elhanyagolható az adatbiztonság kérdése sem, melyet esetünkben 256 bites, hardveres szintű AES szimmetrikus kulcsú titkosítás biztosít. Mindehhez társul még a ClamAV vírusirtó és az integrált tűzfal is, a webkiszolgálónk kalibrálását pedig a Web Centeren keresztül oldhatjuk meg a legkönnyebben. Ha kifejezetten kamerák mellé szereztük be, azokból alapból 4-et támogat, ha ennél komolyabb rendszerre van szükségünk, legfeljebb 12 rögzítőeszközig mehetünk el, ám ezekhez licencdíj megfizetésére lesz szükség.

Nassolás

Nassolás

Ha úgy éreznénk, hogy mégis kifogynánk a szabadon felhasználható tárkapacitásból, akkor az USB 3.2 port jóvoltából lehetőségünk van a bővítésre, de ha minden igaz, akkor szükségünk lesz az AS6004U néven jegyzett kiegészítőre is, mellyel további meghajtókat állíthatunk hadrendbe, legfeljebb 14 meghajtóig, 180TB-os kapacitási határral. Ha a rendszer épp pihen, akkor életbe lép a stand by mód, mely a külső tárolóval szinkronban működve azt is készenléti üzembe helyezi, továbbá működik a Wake-on-LAN, illetve WAN funkció is. A lehetőségek sora itt amúgy még nem ért véget, hiszen biztonsági mentéseinket telefonról és más gépekről is könnyedén kezelhetjük, lehetőség van az egyik NAS-ról a másikra költözni és a teljes adatmennyiséget egyben klónozni, de természetesen az automatikus adatmentés is kedvünk szerint időzíthető és finomhangolható.

Az Asustor DRIVESTOR 2 tehát egy hasznos kis eszköz, mely a munkát és a tartalomfogyasztás kényelmét is ügyesen biztosítja, és a közeljövőben nagyjából 50 ezer forintos áron válik elérhetővé.