Szó nélkül lassítja az SSD-ket a Western Digital is

Ismét egy lecserélt alkatrész okoz súlyos teljesítményproblémákatKözkedvelt SSD-t lassított szó nélkül a WD.

Western Digital SSD

Western Digital SSD

Bár nem mindennapos, mégis kellemetlenül gyakori eset, hogy a hardvergyártók úgy végeznek teljesítményromboló változtatásokat egyes termékeiken, hogy arról elfelejtik értesíteni potenciális vásárlóikat. Az utóbbi években többször is hallhattunk hasonló helyzetekről, mikor egy olyan termék hatékonysága maradt el az elvárttól, mely már huzamosabb ideje a piacon van, így a vevők jogosan hihették, hogy megalapozott döntést hoztak. A hírek most ismét a Western Digital nevét hangoztatják, miszerint egyik közkedvelt termékük képességeit alaposan megnyirbálták.

1 TB Western Digital

1 TB Western Digital

Rengeteget olvashatunk a globális léptékű félvezető hiányról, ami az iparág szerint a megemelkedett árak és a gyér készletek elsőszámú indoka. A Tom’s Hardware szerint ez nagyobb hatást gyakorolhat a hardverpiacra, mint azt sejtjük, ugyanis a hosszúra nyúlt jelenség miatt egy olyan gyakorlat válhat általánossá, amire korábban csak viszonylag ritkán derült fény. Az XPG még tavaly év vége felé bukott le az SX8200 Pro modellel, melyen szó nélkül lecserélte a vezérlést és azzal együtt a NAND memóriákat is, de alig pár hónapja hasonló húzáson kapták a Patriotot is, mely egy drágább termékéről spórolta le a minőségi controllert, az ígért 2GB-os gyorsítótárat pedig elnegyedelte. Az aktuális felfedezés a kínai Expreview hírportálhoz köthető, és sajnos ismét ahhoz a Western Digitalhoz, mely korábban szintén trükközött már merevlemezeken és SSD-ken végrehajtott, azonban be nem jelentett változtatásokkal. A tesztelést elvégző portál szerint a cég egyik SSD meghajtóján nem a korábban bevált flash lapkát alkalmazták, ez pedig érezhetően rombolta az eszköz papíron közölt, és korábban megismert teljesítményét.

gyorsítás

gyorsítás

Ráadásul ezúttal pont az egyik legjobb ár-érték aránnyal bíró WD Blue SN550 M.2 NVMe SSD esett áldozatul az önkényes változtatásnak, mely az elmúlt években a vállalat egyik legkedveltebb meghajtójává vált. A változtatást valószínűleg most is az alkatrészhiány indokolta, ám erről ezúttal sem tettek említést a termék hivatalos oldalán, a csomagolásán, vagy bármilyen egyéb, nyilvános csatornán. Az Expreview a közelmúltban vásárolt egy WD Blue SN550-et, amelyet 2021. július 28-án gyártottak, és megfigyelésük szerint ez már egy több szempontból is frissített kiadás. Először is a revízión használt NAND flash memória cikkszáma eltér attól, melyet korábban használtak, de a vizsgálat során arra is fény derült, hogy a gyárilag beégetett firmware sem a megszokott. Utóbbi pedig azért problémás, mert a korábbi és a frissített modellen található firmware állítólag nem behelyettesíthető egymással, ez tehát csak úgy történhetett meg, ha hardveres változás történt, melyhez a megfelelő szoftver alkalmazására volt szükség.

A tesztelők szerint a SanDisk 20-82-01008-A1 vezérlőchip biztosan nem változott, így az alkatrészek szintjén valószínűleg csak a NAND memória változott. Természetesen a meghajtót nem csak a nagyító alatt pihentették, a benchmark tesztek pedig rávilágítottak, hogy sajnos a változások hatást gyakoroltak a gyakorlati teljesítményre is. A régi és az új SSD állítólag egészen addig fej fej mellett haladt, míg a friss kiadás ki nem fogyott az SLC gyorsítótárból. Míg kitartott az SLC cache, addig egyaránt 2160 MB/s-os írást produkáltak, ám amikor megtelt, akkor állítólag 390 MB/s-ra zuhant vissza, ami nagyjából 64%-a annak, amit az eredeti termék hozott. A sajtó képviselői és a felhasználók tehát jogosan háborognak, hiszen, ha ez a fajta viselkedés a gyártók részéről általánossá válik, akkor a korábbi céges és etikai normáknak hamar búcsút inthetünk. Az ár-érték arány kifejezés jelentéktelenné, a megadott specifikációk pedig haszontalanná válnak, arról nem is beszélve, hogy a vásárlók számára nem maradnak igazodási pontok, és zsákbamacskává válhat a hardverbeszerzés.

wd blue sn550

wd blue sn550

Az Extreme Tech terméktesztelője például pont beletenyerelt egy alaposan legyengített Crucial meghajtóba, mely a megnyirbált SLC tár miatt hajlamos volt egy hagyományos tányéros merevlemez szintjére lassulni. Éppen ezért nem tartja vállalható érvnek azt, hogy ha adott esetben a változtatás pont nem járt érzékelhető minőségromlással, akkor a vásárlók tájékoztatásának elmulasztása elfogadható. A cégek láthatóan kísérleteznek a lehetőségeikkel, ám ez nem elfogadható és hosszú távon hatalmas károkat okozhat. A Samsung és az Intel egyelőre még nem bukott le hasonlóval, reméljük, hogy nem is kerül rá sor, mert nem folyamodnak hasonlóan sunyi megoldásokhoz. A Western Digital pedig számos közkedvelt és megbízható termékkel van jelen a piacon, érthetetlen, hogy miért rontják saját megítélésüket azzal, hogy a hasonló lépéseket nem közlik a nyilvánossággal. A kényszerhelyzet szülte változtatás érthető, a hallgatás és félrevezetés viszont bizalmatlanságot szül, méghozzá jogosat.

A Western Digital mostanáig nem reagált a tech-oldalak megkereséseire.